Vrijlandt
Wonen in Tuinbuurt Vrijlandt betekent wonen in een karakteristiek tuindorp van de 21e eeuw in een duurzame woning, gelegen aan of bij het water. In een omgeving die uitnodigt om te wandelen, te spelen, te fietsen en elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in de centrale buurtkas of op een bankje aan de vijver. De wijk is kindvriendelijk ingericht dankzij de veilige en overzichtelijke speelplekken en de brede stoepen.
Vrij wonen
Alle woningen liggen aan of bij het water en in het groen. De verschillende type woningen: rij- en hoekwoningen, drie- en twee kappers en luxe vrijstaande woningen zijn voorzien een rijke architectuur in tuindorp stijl, met bijzondere detaillering in het metselwerk en het gebruik van erkers. De architectuur kenmerkt zich door de prominent aanwezige kapvormen en verbijzonderingen op de hoeken. In de sfeervolle erkers en de detaillering van het metselwerk kun je de tuindorpstijl goed terugzien. Door nestkasten, zonnepanelen, elektrische deelauto's en een buurtkas is deze wijk helemaal van de 21e eeuw.
Bekijk hiernaast het interview over Tuinbuurt Vrijlandt
Benieuwd hoe Tuinbuurt Vrijlandt eruit gaat zien? En wat maakt de wijk nu zo duurzaam? Maarten Wittens, Development Manager van Ballast Nedam Development, vertelt er in in deze video over.
Voel je vrij
Je vrij voelen dat is een groot goed en staat als ontwerpcriterium centraal voor Tuinbuurt Vrijlandt. Door de autoluwe straten ontstaat een kindvriendelijke wijk. Jantje Beton en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) hebben bijgedragen aan de uitgangspunten voor een kindvriendelijke wijk. Je waant je in een dorpsachtige omgeving in Rotterdam en met de tram die langs het plan een halte heeft ben je zelfs in 15 minuten in het centrum. Parkeren van de auto gebeurt vooral in parkeerhofjes, uit het zicht. De brede stoepen zijn een ideale plek om te leren fietsen voor de allerkleinsten, maar niet alleen als kind valt er in Tuinbuurt Vrijlandt steeds iets nieuws te ontdekken. Door de enorme variatie aan bomen, heggen en planten staat er altijd wel ergens iets in bloei.
Voel de natuur
Na een drukke werkdag thuis of op kantoor is het aangenaam tot rust komen met een wandeling in je eigen buurt. Tuinbuurt Vrijlandt wordt opvallend groen. Dit is niet voor niets een tuindorp, een stijl die zich kenmerkt door veel groen en karakteristieke details. Er worden veel verschillende bomen, hagen, struiken, bodembedekkers en oeverplanten geplant. Dankzij de samenwerking met Vogelbescherming Nederland worden er neststenen voor vogels en vleermuizen in het ontwerp van de woningen opgenomen, zo wordt de Tuinbuurt Vrijlandt ook diervriendelijk. Dit zorgt voor een goede natuurlijke balans. Mensen ervaren dit een natuurlijke balans als een prettige aanvulling op de woonomgeving.
Voel je gezond
Gezond leven in Tuinbuurt Vrijlandt stimuleren we graag. Door het creëren van een rijke biodiversiteit maken we dit ook aantrekkelijker, bijvoorbeeld door het planten van nu al, grote bomen. Kinderen grijpen vast hun kans om hierin te spelen en wandelaars kiezen het bankje bij de boom om even uit te rusten. In de buurtkas kunnen bewoners van Vrijlandt die dat leuk vinden hun eigen groente verbouwen in de moestuin, gezonder kan niet!
Voel je waardevol
Sociale interactie is een belangrijk in Tuinbuurt Vrijlandt. Over het algemeen voelen mensen zich gelukkiger als ze met elkaar in contact komen en elkaar kunnen helpen. In het stedenbouwkundig plan en de woningontwerpen is hier rekening mee gehouden. Het speeleiland en de buurtkas met picknicktafels maken van Tuinbuurt Vrijlandt dé plek voor zingeving en ontspanning. Ook de ontwerpen van de huizen leveren een bijdrage aan sociale interactie, zo worden er bijvoorbeeld gezamenlijke gemetselde kruidentuintjes opgenomen bij de voordeuren. Bij de buurtkas en in de gezamenlijke parkeerhofjes kunnen bewoners buiten het parkeren met elkaar activiteiten organiseren.
Een speciale verwijzing naar het verleden
Tuinbuurt Vrijlandt komt op een plek vol historie. In 1940 werd hier de wijk Smeetsland gebouwd als nooddorp in de Tweede Wereldoorlog. Het rijke verleden van Smeetsland willen we graag op een speciale manier in ere houden. Daarom komt er bij elk huis een betonnen tegel (tableau) naast de voordeur met een verwijzing naar vroeger.
Een bekend fenomeen waren Mien en Ger Wessel met hun viswagen, van oudsher was vrijdag de dag waarop men vis at. Vanuit het katholieke geloof was vrijdag de dag waarop je sober leefde. En aangezien vis destijds goedkoper was dan vlees, at je dus op vrijdag vis.
En als je kapotte zolen of hakken had ging je naar schoenmaker van Egeter. Er was voor de meeste bewoners van Smeetsland niet zomaar een nieuw paar schoenen te kopen. Alle schoenen werden opgelapt totdat ook schoenmaker van Egeter geen opties meer had om ze draagbaar te maken.
Kijk hier voor alle verhalen en de tableautjes die zijn ontworpen.
Voel de verbinding
Deze wijk staat al vanaf de ontstaansgeschiedenis in de jaren '40 in het teken van sociale verbinding. Burenhulp was een groot goed en er waren veel maatschappelijk initiatieven. Deze waarden zijn opgenomen in het ontwerp van Tuinbuurt Vrijlandt. De centrale buurtkas waarin men samenwerkt en elkaar kan ontmoeten is hiervan een goed voorbeeld. Het stedenbouwkundig plan legt de verbindingen naar deze centrale ontmoetingsplek.
Duurzaam Vrijlandt
In Tuinbuurt Vrijlandt hebben we de mogelijkheid om een toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Een woonbuurt met de charmes van toen, die voldoet aan de eisen van de toekomst. Ruime en lichte woningen in een omgeving die klimaatadaptief, energieneutraal, circulair en biodivers is. Vanzelfsprekend gaan we in alles voor duurzaamheid. De energieneutrale woningen zijn voorzien van extra zonnepanelen, goede isolatie en duurzame installaties. Dit geeft ook voordelen in de financiering dankzij een aantrekkelijke hypotheek.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
Tuinbuurt Vrijlandt is een ontwikkeling van: